ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και με βούλα Υπουργικού Υπεύθυνος Συντονιστής για θέματα πυρκαγιών ο Γενικός Διευθυντής του Υπ. Γεωργίας – Οι αρμοδιότητές του

Και με βούλα Υπουργικού Υπεύθυνος Συντονιστής για θέματα πυρκαγιών ο Γενικός Διευθυντής του Υπ. Γεωργίας – Οι αρμοδιότητές του

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προήδρευσε σήμερα (11/4), στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ενόψει της επερχόμενης επικίνδυνης θερινής περιόδου επιβάλλεται να εντατικοποιηθεί εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων κρατικών Υπηρεσιών και των Τοπικών Αρχών, αφενός μεν η λήψη προληπτικών μέτρων για αποφυγή του ενδεχόμενου πρόκλησης πυρκαγιών και αφετέρου να διασφαλιστεί η πλήρης ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους».

Τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Άμυνας, πρόσθεσε, έχουν ετοιμάσει συγκεκριμένα σχέδια δράσης τα οποία εφαρμόζονται κατά περίπτωση, με στόχο, τόνισε, την προώθηση ενός ολιστικού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, «έχει παρατηρηθεί αλληλεπίδραση μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών και υπάρχει πλειάδα σχεδίων δράσης, είτε αυτά αφορούν στην πρόληψη είτε στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, και καθίσταται αναγκαίος ο διορισμός Υπεύθυνος Συντονιστής, ο οποίος θα αναλάβει την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών που υπάρχουν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στη βάση και των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία/Υπηρεσίες», σημειώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέα Γρηγορίου ως υπεύθυνο συντονιστή.

Όπως εξήγησε περαιτέρω, θα ανατεθεί στον Συντονιστή η αρμοδιότητα να κινητοποιεί το εθνικό σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιών. Ειδικότερα:
• Θα έχει τη δυνατότητα να κινητοποιεί τα πτητικά μέσα με βάση τα εθνικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων, ανεξαρτήτως Υπηρεσίας που ανήκουν
• Θα έχει το γενικό πρόσταγμα σε ό,τι αφορά τη διασπορά, τις μετακινήσεις και τη διάταξη δυνάμεων κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης, ανεξαρτήτως Υπηρεσίας που ανήκουν
• Θα υποδεικνύει το χρονικό σημείο, στο οποίο πρέπει να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ή οι διακρατικές συμφωνίας
• Σε περίπτωση που επεισόδιο πυρκαγιάς απαιτήσει τη δημιουργία επιτελείου διαχείρισης κρίσης, είτε τοπικά είτε κεντρικά, να έχει το επιχειρησιακό πρόσταγμα.

Άλλες αποφάσεις

Επίσης, συνέχισε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο, με τίτλο «Ο Περί έκδοσης δικαστικών διαταγμάτων και καταχώρησης αντιπροσωπευτικών αγωγών για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών Νόμος του 2023».

Σκοπός του νομοσχεδίου, εξήγησε, είναι η Εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, αφενός, εκσυγχρονίζει το ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της προστασίας των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, το οποίο επιτρέπει στα εθνικά δικαστήρια να διατάσσουν την παύση συμπεριφορών που παραβιάζουν τη νομοθεσία προστασίας καταναλωτή και την απαγόρευση τους στο μέλλον και, αφετέρου, θεσπίζονται νέοι κανόνες για τη λήψη επανορθωτικών μέτρων από τα εθνικά δικαστήρια.

«Το δεύτερο αυτό σκέλος των προνοιών αποτελεί ως επί το πλείστο νεωτερισμό για το κυπριακό δίκαιο, αφού επιτρέπουν στα εθνικά δικαστήρια, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να διατάξουν συγκεκριμένα μέτρα προς αποκατάσταση δυσμενών καταστάσεων σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας παραβιάσεων της νομοθεσίας προστασίας καταναλωτή», επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα, εξάλλου, και την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αφορά θέσεις που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό 2023, σε διάφορα Υπουργεία, όπως το Γεωργίας, το Εσωτερικών, το Παιδείας, το Δικαιοσύνης και ημικρατικούς οργανισμούς, όπως η ΑΗΚ.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποστέρηση υπηκοοτήτων σε τρία πρόσωπα, τις συζύγους τους και στα τέκνα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top