ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: «Europol και Interpol ενημέρωσαν έγκαιρα την Ελλάδα για τους οπαδούς της Ντινάμο», λένε οι Κροάτες

Νέα Φιλαδέλφεια: «Europol και Interpol ενημέρωσαν έγκαιρα την Ελλάδα για τους οπαδούς της Ντινάμο», λένε οι Κροάτες

Οι Κροάτες αποκάλυψαν πως ενημέρωσαν από την αρχή την Ελλάδα για την κάθοδο των εκατοντάδων οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, προς τη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά την ίδια στιγμή σφυρίζουν αδιάφορα αναφορικά με τις δικές τους ευθύνες.

Παρά την απαγόρευση της UEFA, από 100 έως 120 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ βρέθηκαν αργά τη Δευτέρα κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ για μια απόλυτα δολοφονική και οργανωμένη επίθεση εναντίον των φίλων της Ένωσης που είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη και τον σοβαρό τραυματισμό αρκετών ακόμα.

Όπως λένε οι Κροάτες «δεν είναι σαφές πώς μια τόσο μεγάλη ομάδα οπαδών κατάφερε να διασχίσει ολόκληρη τη χώρα και να φτάσει στην Αθήνα και τώρα το υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κροατίας έδωσε διευκρινήσεις για την υπόθεση».

Το κροατικό μέσο Jutarnji αναφέρει πως η αστυνομίας της Κροατίας έστειλε έγκαιρα όλες τις πληροφορίες μέσω Europol και Interpol για τις επιχειρησιακές πληροφορίες που είχε και τους οπαδούς που βρίσκονταν στα σύνορα. Παράλληλα σημειώνουν, σφυρίζοντας ουσιαστικά αδιάφορα σχετικά με τις ευθύνες τους, πως δεν «υπήρχε νομική βάση με την οποία οι τοπικές Αρχές να σταματήσουν στα σύνορα της Κροατίας τους οπαδούς της Ντιναμό που κατευθύνονταν προς την Αθήνα».

Πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας λέει ότι οι χούλιγκαν πήγαν στην Ελλάδα διάσπαρτοι σε μικρότερες ομάδες ώστε να μην φτάνουν όλοι στο ίδιο συνοριακό πέρασμα την ίδια στιγμή.

«Δεν υπήρχε λόγος να τους απαγορεύσουμε να φύγουν από τη χώρα» λένε από το υπουργείο εσωτερικών της Κροατίας και εξηγούν πώς μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να πει πως πάει ταξίδι αναψυχής στα Βαλκάνια.

Τέλος, από την Κροατία υποστηρίζουν ότι «Η αστυνομία μας έκανε ό,τι μπορούσε - διαβίβασε έγκαιρα τις πληροφορίες, βάσει των οποίων η ελληνική αστυνομία θα μπορούσε να προετοιμαστεί για τις συγκρούσεις οπαδών που θα ακολουθήσουν».

Η Αστυνομία γνώριζε το σχέδιο των Κροατών χούλιγκανς που δολοφόνησαν τον 29χρονο

Τρία Δελτία Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους δείχνουν πως η αστυνομία γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Στο πρώτο από τα έγγραφα αναφέρεται πως «σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην παραπάνω από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στη χώρα μας θα αφιχθεί ικανός αριθμός (περίπου 100) οργανωμένων οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Bad Blue Boys), κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού, με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία. Κάποιοι διαμένουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb, κυρίως πλησίον της Λ.Αλεξάνδρας.

 

Επιπλέον, ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΝ.ΚΙ επί της Λ. Αλεξάνδρας αρ. 115, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες της 07/08/2023 και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων».

Το από την Κυριακή 5 Αυγούστου Δελτίο Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας

Στο δεύτερο έγγραφο επισημαίνεται πως «σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της Α.Ε.Κ έχουν πληροφορηθεί για την έλευση των οπαδών της ομάδας της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν για δικές τους ενέργειες».

Το Δελτίο Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας, που εστάλη χθες 7 Αυγούστου

Τέλος στο τρίτο πληροφοριακό δελτίο σημειώνεται πως «σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από ανοιχτές πηγές, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ απευθύνουν κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο (πέταλο) του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 ώρα με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας».
bbbb


Το Μαυροβούνιο είχε ενημερώσει ότι έρχονται Κροάτες χούλιγκανς

Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, οι αρχές του Μαυροβουνίου στις 09:22 το πρωί της Δευτέρας έστειλαν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ δισέλιδο έγγραφο μέσω του οποίου ενημέρωναν ότι πέρασαν τα σύνορα και είχαν προορισμό την Αθήνα. Μάλιστα γίνεται λόγος για «risky fans».

«Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας - περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας - που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ - Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα», τονίζει η ενημέρωση των αρχών του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το σήμα αναγράφεται όχι μόνο η πληροφορία και ο αριθμός των ατόμων αλλά και οι μάρκες των αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν καθώς και οι πινακίδες κυκλοφορίας τους. Σημειώνεται πως πρόσωπο που ασχολείται με την υπόθεση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το μόνο που δεν ξέραμε είναι τι αριθμό παπούτσι φοράνε».

ΕΛΑΣ για τα επεισόδια από χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Με Έλληνες οπαδούς η δολοφονική επίθεση

Λίγο πριν τις 9:30 το πρωί της Τρίτης εκδόθηκε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια από χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με συμμετοχή και Ελλήνων έξω από την OPAP Arena που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός 22χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Στην πρώτη ανακοίνωση, με την οποία έγινε γνωστό ότι οι συλληφθέντες για το τραγικό περιστατικό είναι 98, δεν γινόταν καμία αναφορά στο πώς οι περίπου 100-120 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφτασαν μέχρι τον Περισσό και από εκεί στο γήπεδο της ΑΕΚ το βράδυ της Δευτέρας.

Ωστόσο από τη δεύτερη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, που εκδόθηκε δύο ώρες αργότερα και με την οποία «καρατομήθηκαν» επτά ανώτατοι αξιωματικοί, προκύπτει το ποια διαδρομή ακολούθησαν οι Κροάτες χούλιγκανς

Οι χούλιγκανς φαίνεται ότι μπήκαν στην Ελλάδα από την Αλβανία, κινήθηκαν δια της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη συνέχεια μπήκαν στην ΠΑΘΕ από την Αχαΐα και τελικά αφού πέρασαν από την Κορίνθο, έφτασαν στην Αθήνα.

Η πρώτη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Αναφορικά με περιστατικό συμπλοκής οπαδών της Α.Ε.Κ. και της Dinamo Zagreb, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόθεσης συνεχίζεται εντατικά.

Η δεύτερη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

«Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό. Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου - Ιωαννίνων, του Β' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο».

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό, λειτουργικό κράτος, θέτοντας τις βάσεις για ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά Καρόλου Γ'.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top