ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μπαταρίας: Παράκληση για ανακύκλωση μπαταριών

Παγκόσμια Ημέρα Μπαταρίας: Παράκληση για ανακύκλωση μπαταριών

H Ημέρα Μπαταρίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του Ιταλού Αλεξάνδρου Βόλτα, ο οποίος την εφηύρε το 1800 και έχει οριστεί για να αποδώσει φόρο τιμής στη μικρή πηγή ενέργειας που ευκολύνει τη ζωή μας.

Οι μπαταρίες σήμερα είναι διαθέσιμες για πολλούς σκοπούς και βρίσκονται παντού στην καθημερινότητα μας, σε πολλά οικιακά αντικείμενα. Από το αυτοκίνητο έως τους ανιχνευτές καπνού. Τα τηλέφωνά μας, τα ρολόγια, τα βοηθήματα ακοής, όλα χρησιμοποιούν μπαταρίες. Οι ιατροτεχνολογικές συσκευές βασίζονται σε αυτές για να κρατήσουν τους ανθρώπους ζωντανούς. Παρακολουθούν τα παιδιά μας καθώς κοιμούνται και χρησιμεύουν ως συστήματα υποστήριξης για την ασφάλειά μας.

Η ποικιλία των μπαταριών αλλάζει διαρκώς. Στη σύγχρονη εποχή, η φορητή ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε κάθε μέρα, επειδή είναι τόσο εύκολα προσβάσιμη. Φορτώνουμε τις μπαταρίες στα τηλέφωνά μας, χρησιμοποιούμε τις μπαταρίες στα αυτοκίνητά μας καθώς ταξιδεύουμε στο δρόμο. Έχουμε ακόμα φορητούς φορτιστές που μπορούν να φορτίζουν τις μπαταρίες μας όπου και αν βρισκόμαστε. Ποτέ δεν εγκλωβιζόμαστε ή καθυστερούμε γιατί έχουμε πάντα μια εναλλακτική πηγή. Οι ηλιακές μπαταρίες επαναφορτίζονται καθημερινά αποθηκεύοντας ενέργεια για μετέπειτα χρήση.

Κάθε χρόνο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχονται περίπου 800.000 τόνοι μπαταριών αυτοκινήτων, 190.000 τόνοι βιομηχανικών μπαταριών και 160.000 τόνοι μπαταριών καταναλωτών.

Παρόλη τη χρησιμότητα τους, ένας μεγάλος αριθμός αυτών των μπαταριών περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο υδράργυρος, το νικέλιο, το κοβάλτιο, το χρώμιο, το βανάδιο, το λίθιο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος, καθώς και όξινα ή αλκαλικά είδη ηλεκτρολυτών και περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες σημαντικών πρώτων υλών.

Κατά συνέπεια, η ανεξέλεγκτη διάθεση των μπαταριών παρουσιάζει τόσο μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον όσο και τη σημαντική σπατάλη των πολύτιμων πόρων των υλικών. Πολλά από τα συστατικά αυτών των μπαταριών μπορούν να ανακυκλωθούν, αποφεύγοντας την απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον και, επιπλέον, παρέχοντας πολύτιμα υλικά σε σημαντικά προϊόντα.

Με αφορμή την «Ημέρα Μπαταρίας», όλοι να μαζέψουμε τις μπαταρίες που έχουμε ξεχασμένες σε συρτάρια, παιχνίδια και ηλεκτρονικές συσκευές και να τις οδηγήσουμε για ανακύκλωση στους ειδικούς κάδους του Οργανισμού «ΑΦΗΣ Κύπρου». Οι κάδοι βρίσκονται τοποθετημένοι σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών ειδών, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, εμπορικά καταστήματα, σχολεία, δημόσια κτήρια, υποκαταστήματα τραπεζών και γενικά σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος για να βρείτε ποιος είναι ο πιο κοντινός κάδος είναι η δωρεάν εφαρμογή για το κινητό «RECYCLING CY» ή μέσω της ιστοσελίδας της ΑΦΗΣ www.afiscyprus.com.cy.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top