ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με συνεργάτες και συμβούλους ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί – Πόσα στοιχίζουν στο κράτος

Με συνεργάτες και συμβούλους ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί – Πόσα στοιχίζουν στο κράτος

Επίσημα καθήκοντα ανέλαβαν την 1η Μαρτίου/σήμερα (1/3), ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και οι Υπουργοί/Υφυπουργοί της Κυβέρνησής του.

Άπαντες πέραν από τον μισθό τους και τα διάφορα επιδόματα που δικαιούνται, θα έχουν δίπλα τους και μία σειρά από Συνεργάτες και Συμβούλους, οι οποίοι θα τους πλαισιώνουν και θα υποβοηθούν το έργο τους.

Με βάση μέχρι σήμερα πρακτική, οι Υπουργοί και Υφυπουργοί δικαιούνται να έχουν μέχρι και 2 Συμβούλους/Συνεργάτες, με εξαίρεση τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος για φέτος, τουλάχιστον, θα μπορεί να προσλάβει και τρίτο σύμβουλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για το 2023 έχει συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζεται να καλύψει τις απαιτούμενες δαπάνες για πρόσληψη των Συνεργατών/Συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Υφυπουργών.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει στη διάθεσή του μέχρι και 250.000 ευρώ για κάλυψη της αμοιβής των ειδικών συμβούλων – συνεργατών τόσο του ιδίου όσο και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, καθώς και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Την ίδια ώρα, ποσό μέχρι 65.000 ευρώ θα έχουν στη διάθεσή τους οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών, ενώ μέχρι 62.000 ευρώ θα έχουν στη διάθεσή τους οι 5 Υφυπουργοί Έρευνας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας, όπως επίσης και οι Υπουργοί Άμυνας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Ενέργειας, Εργασίας, Εξωτερικών και Παιδείας.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Υπουργούς και όπως έχει αναφερθεί και προηγουμένως, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει στη διάθεσή του ποσό μέχρι και 142.000 ευρώ για πρόσληψη ειδικών συμβούλων/συνεργατών, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως το αντίστοιχο κονδύλι για τον Υπουργό Υγείας δεν θα ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, πως το Υπουργείο Οικονομικών, σε επιστολή του προς τη Βουλή τέλη του περασμένου έτους, αφού παρέθετε στοιχεία σε σχέση με τις αμοιβές των δύο συνεργατών του αρμόδιου Υπουργού, Κωνσταντίνου Πετρίδη (65.000 ευρώ το 2022), ενημέρωνε το Κοινοβούλιο και για τον λόγο για τον οποίο το σχετικό κονδύλι για το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι ιδιαίτερα αυξημένο για φέτος.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση, πέραν των δύο συμβούλων/συνεργατών, ο Υπουργός Οικονομικών για το 2023, λόγω των εξειδικευμένων και πιεστικών αρμοδιοτήτων του Υπουργείου που προΐσταται αναμενόταν ή/και αναμένεται να προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλου/συνεργάτη με ακόμη ένα άτομο για οικονομικά θέματα.

Μεταξύ άλλων, και βάσει των όσων καταγράφονταν στην επιστολή, ο νέος ειδικός σύμβουλος/συνεργάτης θα στηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών στον καθορισμό της οικονομικής και της δημοσιονομικής πολιτικής και θα προχωρεί στην υποβολή προτάσεων για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Παράλληλα, θα αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις που θα προκύπτουν από την εφαρμογή διαφόρων πολιτικών, ενώ θα στηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών σε θέματα σχετικά με το Eurogroup και το Ecofin.

Επισημαίνεται, ωστόσο, πως δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών αξιοποίησε ή όχι το δικαίωμα αυτό, καθώς και κατά πόσον ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα κάνει χρήση αυτού του κονδυλίου και θα έχει στο πλευρό του τρεις αντί δύο συμβούλους/συνεργάτες τη φετινή, τουλάχιστον, χρονιά.

Πώς γίνεται η πρόσληψη

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως οι ειδικοί σύμβουλοι/συνεργάτες τόσο των Υπουργών όσο και των Υφυπουργών, προσλαμβάνονται με το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα, ο κάθε σύμβουλος/συνεργάτης, που θεωρείται αυτοεργοδοτούμενος, υπογράφει προσωπικό συμβόλαιο με τον Υπουργό ή τον Υφυπουργό από το οποίον προσλαμβάνεται και καταβάλλουν φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, Κοινωνικές Ασφαλίσεις και ΓΕΣΥ.

Όταν ολοκληρωθεί η θητεία των Υπουργών και των Υφυπουργών αποχωρούν και αυτοί από τις θέσεις τους.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως πέραν των Υπουργών και των Υφυπουργών, ειδικούς συμβούλους/συνεργάτες έχουν οι εκάστοτε Προέδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, ενώ με το ίδιο καθεστώς εργοδοτούνται και οι 101 ειδικοί συνεργάτες των Βουλευτών, η μισθοδοσία των οποίων περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top